Μιας και η μπανάνα είναι για αρκετούς το μοναδικό φρούτο που τρώνε και είναι το δικό μου αγαπημένο, αποφάσισα να φτιάξω αυτή εδώ τη μαρμελάδα.
Οι λόγοι για να τρώμε μπανάνα είναι αρκετοί για να μας πείσουν να την εντάξουμε στην καθημερινότητα μας. Ήρθε η ώρα να την απενοχοποιήσουμε λοιπόν.
Είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, Β6, τρυπτοφάνη και κάλιο. Δρα σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό, καταπραΰνει τα συμπτώματα στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και λειτουργεί σαν φυσικό μυοχαλαρωτικό. Επιπλέον, προάγει την καλή υγεία μυαλού, δέρματος, οστών και βελτιώνει την πέψη και τη λειτουργία της καρδίας, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε κάλιο.
Ελπίζω να σε έπεισα να της δώσεις μια ευκαιρία αν ήδη δεν την λατρεύεις.
Η μαρμελάδα μπορεί να συνοδέψει πολλές συνταγές αλλά και να καταναλωθεί μόνη της φυσικά!
Είναι ιδανική για επικάλυψη cheesecake αλλά και για επάλειψη σε μία ζεστή φέτα ψωμί για πρωινό.
Αρέσει πολύ στα παιδάκια και συνδυάζεται απίστευτα με πραλίνα φουντουκιού ή φυστικοβούτυρο.
Υλικά:
500 γρ. ώριμες μπανάνες
70 γρ. καστανή ζάχαρη
3 κ.σ μέλι
1 λεμόνι μέτριο το χυμό του
μοσχοκάρυδο και κανέλα
Εκτέλεση:
- Βράζεις μια κούπα νερό με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. (μπορείς να βάλεις και ξυλάκι κανέλας για επιπλέον άρωμα)
- Μόλις πάρει βράση, το αποσύρεις από την εστία και ρίχνεις της μπανάνες μέσα κομμένες σε ροδέλες. Ανακατεύεις ελαφρώς και αφήνεις μισή ώρα με σκεπασμένο καπάκι.
- Έπειτα, βάζεις ξανά στη φωτιά να ξαναπάρει βράση για 5-10 λεπτά ενώ ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να λιώσουν οι μπανάνες.
(Πρόσεχε, πιτσιλάει και καίει πολύ.) - Μόλις σταθεί, το βάζεις σε βαζάκια και το διατηρείς στο ψυγείο. (Δεν ξέρω για πόσες μέρες γιατί η δική μου, τη δεύτερη μέρα εξαφανίστηκε!)
Tip: Η συνταγή αυτή έχει πολλές παραλλαγές. Μπορεί να γίνει και με κανονική ζάχαρη, με περισσότερη ζάχαρη, χωρίς καθόλου ζάχαρη ή μόνο με μέλι. Μπορείς επίσης να βάλεις χυμό από πορτοκάλι, όπως επίσης και να βάλεις κονιάκ ή ρούμι αν δεν είναι για παιδάκια. Πειραματίσου, και βρες τη γεύση που σου αρέσει! Όσο πιο ώριμες είναι οι μπανάνες, τόσο πιο γλυκιά θα είναι και δεν χρειάζεται πολύ μέλι ή ζάχαρη.
Enjoy 🙂
Ευχαριστώ πολύ την Άννα Κουφοπούλου για την συνταγή και όλα τα ωραία μυστικά και συμβουλές που μοιράστηκε μαζί μου (και εγώ με τη σειρά μου, μαζί σας).