Στο προηγούμενο μου άρθρο σχετικά με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τα περισσότερα θετικά τα κέρδισαν (όχι άδικα) τα μελομακάρονα.
Αφού λοιπόν καταλήξαμε, ότι με μέτρο, μπορείς να τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, σου δίνω μια συνταγή για μοσχομυριστά μελομακάρονα που δεν έχουν όμως την περιττή ζάχαρη στο σιρόπι αλλά μόνο το μελάκι.
Ξέρω ότι και εσύ κάνεις δίαιτα ενόψει γιορτών για να χωρέσεις τα Χριστούγεννα στο αγαπημένο σου σετ αλλά προτείνω να κανείς ένα διάλειμμα και να δοκιμάσεις αυτά τα μελομακάρονα! …. συμβουλή διαιτολόγου!
Για τα μελομακάρονα:
200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
280 γρ. ελαιόλαδο
600 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το μέλωμα:
Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
Μέλι
Εκτέλεση:
Για τα μελομακάρονα:
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύεις το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνεις να αφρίσει και προσθέτεις και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτεις τα μυρωδικά και ανακατεύεις με το χέρι.
- Προσθέτεις το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι σου.
- Πλάσε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πίεσε με την παλάμη σου προς τα κάτω.
- Τοποθέτησε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
- Άφησε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
- Βύθισε στο μέλι μερικά δεύτερα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Για το σιρόπι:
- Ζεσταίνεις στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια μέλι και 2 φλυτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.
- Όταν θα πάρει βράση, θα σουρώσεις το μαύρο αφρό και περίμενε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
- Φτιάξε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξεις για λίγα λεπτά μέσα.
- Ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.
Tip: Για τους φανατικούς της υγιεινής διατροφής, έφτιαξα και μελομακάρονα με αλεύρι ολικής άλεσης. Στην ίδια ποσότητα ακριβώς 600 γρ. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να βγουν τόοοσο νόστιμα, νομίζω προσωπικά μου αρέσουν περισσότερο. Τα πασπάλισα με φιστίκι αντί για καρύδια. (Στην φωτογραφία, δεξιά είναι τα μελομακάρονα ολικής και αριστερά με το κανονικό αλεύρι.)
Πέρα ότι μοσχοβολάει όλο το σπίτι αυτά τα μελομακάρονα είναι ότι πρέπει και για να μην χαλάσουμε την σιλουέτα μας τώρα τα Χριστούγεννα. Το μέλι είναι γνωστό εξάλλου για τα πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.
Περιμένω μηνύματα να μου πείτε ποια από τα δύο δοκιμάσατε και σας άρεσαν περισσότερο.
Καλές γιορτές 🙂 Enjoy 🙂