Το μπανανόψωμο είναι μια συνταγή πολύ διάσημη στο εξωτερικό (λέγεται banana bread), έχει σαν κύριο υλικό τις μπανάνες και υπάρχουν διάφορες εκδοχές αυτού του νόστιμου γλυκού «ψωμιού» που μοιάζει με κέικ.

Η συνταγή που ακολουθεί δεν περιέχει ζάχαρη και βούτυρο αλλά βασίζεται στη γλυκύτητα που δίνουν οι ώριμες μπανάνες και το μέλι. Έχω προσθέσει σταγόνες κουβερτούρας, που μπορείς να τις παραβλέψεις ή να αυξήσεις την ποσότητα ανάλογα.
Δεν χρειάζεται μίξερ και είναι εύκολο κ γρήγορο στην παρασκευή.
Μπορείς να φυλάξεις φετούλες στην κατάψυξη σε σακούλες τροφίμων και να έχεις οποία στιγμή χρειαστείς ένα γλυκό σνακ.

Η κάθε φέτα των 85 γρ έχει περίπου 200 θερμίδες.


Υλικά:

1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
4 κ.σ μέλι
3 μπανάνες αρκετά ώριμες
2 αυγά
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
192 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
96 γρ. αλεύρι ντίνκελ
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ μαγειρική σόδα
κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι
μισό φλιτζάνι κουβερτούρα σταγόνες ή μικρά κομματάκια

 

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, το γιαούρτι και το μέλι
  • Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και τις κάνουμε πουρέ
  • Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας και το ρίχνουμε στο μείγμα
  • Προσθέτουμε όλα τα στεγνά υλικά στα υγρά, τα άλευρα, το μπείκιν, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι
  • Ανακατεύομαι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά για να πάει παντου
  • Βάζουμε μια λαδόκολλα στη φόρμα του κέικ μας και ρίχνουμε το μείγμα μας
  • Ψήνουμε το ψωμάκι για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

Tip: Μπορείς να φτιάξεις και ατομικά ψωμάκια αρκεί να βάλει το μείγμα σε ταψάκι για μάφινς και να ψήσεις για 25 λεπτά.

 

Enjoy 🙂