Ενώ οι πρώτες βροχές ξεκίνησαν και οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν, το συνάχι, ο πονόλαιμος και οι γρύπες δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Κάθε χρόνο προσπαθείς να αποφύγεις τις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν αλλά στο τέλος καταλήγεις αγκαλιά με χαρτομάντιλα και μια τεράστια κούπα χαμομήλι.
Φέτος δώσε στον οργανισμό σου τα όπλα που χρειάζεται για ένα ήρεμο χειμώνα.
Το συχνό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή κλειστών χώρων, ίσως δεν είναι αρκετά. Μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με καλή διατροφή, άσκηση και ύπνο. Αν και το σώμα μας εκτίθεται τακτικά σε πολλούς ιούς, ο υγιεινός τρόπος ζωής δείχνει να είναι το κλειδί.
Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας είναι:
- Βιταμίνη Α : Θα τη βρεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα.
- Βιταμίνες Β12, Β6 και φυλλικό οξύ: Θα τη βρεις στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, στα φρούτα με κίτρινο χρώμα.
- Βιταμίνη C: Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες.
- Βιταμίνη Ε: Ελαιόλαδο, βρώμη, αμύγδαλα, φουντούκια και θαλασσινά, είναι εξαιρετικές πηγές.
- Μαγνήσιο: Υπάρχει σε όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, μπανάνες, σπανάκι και μαύρη σοκολάτα.
- Σελήνιο: Θα το βρεις στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής άλεσης.
- Σίδηρος: Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης.
- Ψευδάργυρος: Ψάρια, θαλασσινά, αυγά και κρέας.
- Ω-3 λιπαρά οξέα: Θα τα βρεις κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
Εκτός από τα παραπάνω συστατικά, μπορείς να συμπεριλάβεις και στη διατροφή σου, τροφές, με ξεχωριστές ιδιότητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Μερικές από αυτές είναι:
- Το μέλι, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου
- Το σκόρδο που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά ων μυκήτων και των βακτηριδίων.
- Το κρεμμύδι, που περιέχει κερκετίνη, μία ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.
- Τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε “καλά” μικρόβια (προβιοτικά), συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.
- Τα φρούτα του δάσους, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.
Οι βιταμίνες και οι τροφές που αναφέρονται πιο πάνω δεν δρουν μεμονωμένα. Αν θες να επωφεληθείς από τις ευεργετικές τους ιδιότητες πρέπει να γίνουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Εκτός από τη διατροφή, έρευνες έχουν δείξει πώς αν γυμνάζεσαι για 20-30 λεπτά κάθε μέρα ή τις περισσότερες μέρες τις εβδομάδας, βελτιώνεις τη λειτουργία του ανοσοποιητικού αυξάνοντας τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων που επιτίθενται στου ιούς.
Επιπλέον, ο ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να κάνει τον οργανισμό σου να αντισταθεί στις αρρώστιες, καθώς με τον ύπνο, τα κύτταρα αναζωογονούνται, αναπλάθονται και το σώμα θεραπεύεται.