Το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφετε ολοένα και περισσότερο προς τη χορτοφαγία, πολλά εστιατόρια έχουν ειδικά μενού και πολλά μάλιστα απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς. Ίσως ξεκίνησε σαν μόδα αλλά είναι κάτι που σίγουρα άλλαξε την ζωή πολλών ανθρώπων και την βιομηχανία.
Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αύξηση καρδιοαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Υπάρχουν πολλά άρθρα για τα υπέρ και τα κατά της χορτοφαγικής διατροφής.
Μίας και δεν είμαι χορτοφάγος, η παρακάτω συνέντευξη είναι από την Άννα, η οποία ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή και μας δίνει την δικιά της οπτική.
- Τι σε παρότρυνε να γίνεις χορτοφάγος;
Από μικρή έλεγα ότι θα γίνω χορτοφάγος. Βέβαια η μάνα μου διαφωνούσε και με την ελπίδα ότι θα μου φύγει αυτή η επιθυμία, μου έλεγε ότι είμαι στην ανάπτυξη και μόλις γίνω 18 να τρώω ότι θέλω.
Ε, λίγο πριν τα 18, αφού είχα ψάξει ότι μπορείς να επιβιώσει μια χαρά χωρίς το κρέας, το αποφάσισα! Θεωρώ άδικο να σκοτώνουμε τα ζωντανά, ενώ μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να γίνετε όλο αυτό. Επίσης, είμαι κατά όλης αυτή της βιομηχανίας που έχει στηθεί πίσω από τα ζώα! Μεγαλώνουν και τρέφουν αγελάδες, γουρούνια κτλ μόνο και μόνο για να τα σκοτώσουν και να τα φάμε. Άσε που δεν ξέρω τι τους δίνουν για να μεγαλώσουν γρήγορα. - Πριν βάλεις την χορτοφαγία στη ζωή σου τι συνήθιζες να τρως και τι τρως τώρα;
Έχω να σου πω πως τα αδέλφια μου ποτέ δεν πίστευαν ότι θα γίνω χορτοφάγος ή ότι θα τα κρατήσω τόσο καιρό (είμαι ήδη 2,5 χρόνια). Έτρωγα σχεδόν κάθε μέρα μοσχάρι και μάλιστα εάν επρόκειτο για μπριζόλα, την έτρωγα ομή. 2’ ψήσιμο από την μία και 2’ ψήσιμο από την αλλή.
Από όταν άλλαξα την διατροφή, ξεκίνησα να τρώω φαγητά τα οποία δεν έτρωγα παλιότερα, χωρίς ωστόσο να έχουν αλλάξει οι γεύσεις μου. Άσε που ανακάλυψα ένα κάρο καινούργιες συνταγές, φουλ βιταμινούχες και πολύ νόστιμες!
Γενικότερα, προσπαθώ να τρώω κάθε μέρα αυγό. Αποφεύγω τα πολλά μακαρόνια (πράγμα δύσκολο), ενώ τρώω σχεδόν 5 φορές την εβδομάδα όσπρια. Ξηροί καρποί και φρούτα επιβάλλονται, αν κ εγώ συνήθως προτιμώ να τα συμπεριλαμβάνω στο πρωινό μου μαζί με 1 γιαούρτι.
Ένα τιπ είναι να τρως τα όσπριά σου με λίγο ρύζι, γιατί βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.
Εδώ να προσθέσω ότι είμαι τυχερή γιατί έχουμε οικογενειακή ταβέρνα με μαγειρευτά, οπότε έχω την “πολυτέλεια” να διαλέγω τι θέλω να φάω. - Δεν σου λείπει κάποιο φαγητό;
Το κρέας δεν μου λείπει καθόλου! Μπορώ να πω πως πλέον ίσως και να το συχαίνομαι, γιατί πια δεν βλέπω την τροφή, αλλά το τι ήταν πριν καταλήξει στο πιάτο. Ωστόσο, παραδέχομαι ότι το ψάρι, ειδικότερα το χταπόδι μου λείπει λίγο. Όταν μου μυρίζει μ’ αρέσει, αλλά μόλις το σκεφτώ μου φεύγει. - Έχει τύχει ποτέ να κάνεις κάποια “παρασπονδία” ή να λιγουρευτείς κάτι;
Δεν θα έλεγα ότι έχω κάνει παρασπονδία. Είναι επιλογή μου αυτή η διατροφή και την κάνω πολύ συνειδητά και για δικά μου πιστεύω. Ωστόσο, έχει τύχει να φάω φαγητό μαγειρεμένο με κρέας ή με ψάρι και να το βγάλω στην άκρη. Αυτό, όμως, έχει γίνει σπάνια που δεν είχα άλλη επιλογή φαγητού.
Επίσης, είναι λίγο αμήχανα όταν είσαι καλεσμένη για φαγητό κάπου, καθώς ο οικοδεσπότης μπορεί να νιώσει άσχημα που δεν θα φας ή που θα φας μόνο σαλάτα. Ή ακόμη χειρότερα όταν μαγειρεύουν φαγητό μόνο για εσένα. - Το κανείς για ιδεολογικούς σκοπούς ή για άλλο λόγο;
Η σκέψη μου είναι λίγο πολύπλοκη. Καταρχήν, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το να τρώμε μία κότα ή ένα γουρούνι είναι φυσιολογικό, ενώ το να τρώμε μια γάτα ή έναν σκύλο είναι τραγικό! Ζώα δεν είναι και αυτά;
Όμως, όπως είπα και στην αρχή, δεν μου αρέσει η βιομηχανία που έχει στηθεί πίσω από τα ζωντανά. Τους δίνουν ενέσεις και τα έχουν κλεισμένα σε ένα κλουβί, μεγαλώνοντας τα με μοναδικό σκοπό να τα φάμε. Ούτε καν γνωρίζουμε τι τους δίνουν και τα κάνουν τόσο μεγάλα και νόστιμα. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πολλές αρρώστιες προέρχονται από αυτό. - Χρειάζεστε να παίρνεις συμπληρώματα;
Ένας χορτοφάγος μπορεί να λάβει όλες τις βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες που λαμβάνει και ο ζωοφάγος. Απλά, χρειάζεται να ακολουθεί διατροφή (όχι δίαιτα έχει διαφορά) σε σχεδόν μόνιμη βάση. Προσωπικά εγώ τρώω αυγό και γαλακτοκομικά και αν το ψάξετε αρκετοί διατροφολόγοι/διαιτολογοί θεωρούν αυτή την διατροφή μία από της πιο υγιής.
Επίσης, να προσθέσω ότι ως χορτοφάγοι προσέχουμε πιο πολύ τι τρώμε σε σχέση με κάποιον μη χορτοφάγο. Π.χ. μπορεί κάποιος να μην φάει κρέας για 20 μέρες και να μην πάρει καθόλου σίδηρο, ενώ εμείς θα έχουμε φροντίσει να λάβουμε μέσα στην εβδομάδα τις βιταμίνες που πρέπει.
Η μοναδική βιταμίνη που δεν μπορείς να λάβεις, ή τουλάχιστον όσο χρειάζεσαι, είναι η Β12. Τα 2,5 χρόνια που είμαι χορτοφάγος, μόνο τώρα χρειάστηκε να πάρω συμπλήρωμα Β12 λόγω κόπωσης. Ωστόσο,δεν είναι τίποτα το να παίρνεις βιταμίνες. - Μπορεί κάποιος που γυμνάζεται να γίνει χορτοφάγος;
Εννοείτε πως μπορεί!!! Και δεν σου κρύβω ότι κάτι τέτοιες απορίες με νευριαζούν. Δεν είμαστε άρρωστοι ούτε τραυματισμένοι. Η μοναδική, αν θες, διαφορά μας με τους υπολοίπους είναι ότι έχουμε συνείδηση του τι βρίσκεται στο πιάτο μας.
Πολλοί χορτοφάγοι είναι πιο υγιείς από μη χορτοφάγος. Π.χ. η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι “άγνωστες” λέξεις για εμάς. - Θα πρότεινες κ σε άλλους να γίνουν χορτοφάγοι;
Δεν θα το πρότεινα σε άλλον με την έννοια του να τον πείσω να το κάνει. Άμα θέλει να το κάνει, θα το κάνει. Δεν χρειάζεται να τον πιέσω εγώ. Συζητάω πολλές φορές τον λόγο για τον οποίο επέλεξα αυτή τη διατροφή. Άλλοι το καταλαβαίνουν κι άλλοι όχι. Άλλοι το κρίνουν, ενώ άλλοι συμφωνούν χωρίς όμως να το ακολουθούν. Είναι επιλογή του καθένα μας και την σέβομαι. Έτσι κι αλλιώς μεγαλώνουμε μαθαίνοντας να τρώμε κρέας, αρά λογικό είναι να σας φαίνεται περίεργο.
Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο για την υγεία μας, αρκεί να υπάρχει επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από ποικιλία τροφίμων, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά.
Σε μερικές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής, γι’αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ την Άννα Κουφοπούλου για την συνέντευξη