Όταν ακούς βιταμίνη C, το μυαλό σου σίγουρα πάει σε πορτοκάλι. Όλοι πίναμε την πορτοκαλάδα μας γρήγορα για να μην “χαθούν” οι βιταμίνες, όπως λέει και η γιαγιά μου, και όχι άδικα αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον αέρα και στη ζέστη. Βοηθά όχι μόνο στο κρυολόγημα αλλά και για να επιτευχθούν ένα σωρό λειτουργίες του οργανισμού μας.

Η βιταμίνη C ανήκει στη κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών και το σώμα δεν μπορεί να την παράγει μόνο του, χρειάζεται εμείς να τη λάβουμε μέσω της τροφής ή και καμία φορά ίσως να χρειαζόμαστε κάποιο συμπλήρωμα.
Η δράση της είναι κυρίως αντιοξειδωτική και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες των κυττάρων μας, που ευθύνονται για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.  Βοηθάει την επιδιόρθωση που χρειάζονται οι ιστοί στο σώμα μας, επουλώνει πληγές και  συνθέτει κολλαγόνο. Επιπλέον η βιταμίνη C, δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια για να προλαμβάνει το κρυολόγημα, ενώ παράλληλα βοηθάει και να γίνει η απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.

Δεν περιέχουν μόνο τα πορτοκάλια βιταμίνη C όμως, υπάρχουν και καλύτερες – πιο πλούσιες πηγές, βιταμίνης C από το πορτοκάλι και πρώτη και καλύτερη έρχεται η κόκκινη πιπεριά με 190 mg (ενώ το πορτοκάλι έχει 83 mg). Ακολουθεί το μπρόκολο, οι φράουλες, το ακτινίδιο, κατσαρό λάχανο, και ο μαϊντανός.

Οι ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες είναι:
Βρέφη 0-12 μηνών: Όση βιταμίνη C περιέχεται στο ανθρώπινο γάλα από τον θηλασμό
Παιδιά 1-3 ετών: 15 mg
Παιδιά 4-8 ετών: 25 mg
Παιδιά 9-13 ετών: 45 mg
Έφηβοι 14-18 ετών: 75 mg για τα αγόρια και 65 mg για τα κορίτσια
Ενήλικες ηλικίας 19 και άνω: 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες
Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Για κορίτσια 18 ετών και κάτω 115 mg, ενώ για γυναίκες ηλικίας 19-50 ετών, 120 mg.
Όσοι ενήλικες καπνίζουν θα πρέπει να παίρνουν επιπλέον 35 mg ανά ημέρα.