Ήδη από μέσα Νοέμβρη, ξεκίνησαν να την δυναμική τους εμφάνιση στα κεράσματα και στους μπουφέδες.
Μικρά, με επικάλυψη σοκολάτας, με γέμιση σοκολάτας, με άχνη ζάχαρη, με ξηρούς καρπούς, και ότι παραλλαγή μπορείς να σκεφτεί κανείς.
Φυσικά και μιλάω για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Τα Χριστούγεννα είναι απόλυτα συνυφασμένα με αυτά τα δύο γλυκά και όλοι τα περιμένουμε πως και πως κάθε χρόνο.
Αν και πάντα πρέπει να έχουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, στις γιορτές όλοι μας ξεφεύγουμε. Άλλοι φανατικοί του κουραμπιέ, άλλοι του μελομακάρονου. Τελικά ποίο απ΄τα δύο γλυκά είναι διατροφικά “καλύτερο”;
Μην περιμένεις να απενοχοποιήσω κάποιο από τα δυο γιατί είναι γλυκά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Μας παρασύρει το μικρό τους μέγεθος αλλά μπορούμε στα πλαίσια ενός μέτρου, να τα καταναλώσουμε.
Θα πρέπει να γνωρίζεις λίγα πράγματα για τη θρεπτική σύσταση αυτών των δύο γλυκισμάτων για να επιλέξεις ποίο και σε τι ποσότητα θα εντάξεις στο διαιτολόγιο σου.
Μελομακάρονα:
Ένα μέτριο μελομακάρονο, έχει περίπου 150-180 kcals και 8-10 γρ. λίπους, ανάλογα βέβαια με τα υλικά παρασκευής. Σίγουρα αν προσθέσεις και σοκολάτα από πάνω, ανεβαίνει και το λίπος αλλά και οι θερμίδες. Τα υλικά όμως που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τα μελομακάρονα όμως έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Ο χυμός πορτοκαλιού έχει βιταμίνη C, τα καρύδια έχουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Ε) και το μέλι που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε συνδυασμό βέβαια με την κανέλα που αποδεδειγμένα ανεβάζει τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.
Κουραμπιέδες:
Ένας μέτριος κουραμπιές, έχει περίπου 160-200 kcals και 11-14 γρ. λίπους, ανάλογα πάλι με τα υλικά παρασκευής. Σε σχέση με τα μελομακάρονα είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά λόγω του βουτύρου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες λόγω του αλευριού και της ζάχαρης που έχει. Από την άλλη πλευρά φυσικά, έχει τα αμύγδαλα όπου έχουν μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.
Συμπερασματικά..
Η καλύτερη επιλογή είναι τα μελομακάρονα, αν και θερμιδικά δεν έχουν μεγάλη διαφορά με τους κουραμπιέδες, αλλά έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Μην ξεχνάς όμως, παν μέτρον άριστον. Μπορείς να καταναλώσεις ένα μελομακάρονο στο πρωινό σου μαζί με τον καφέ, έτσι θα μπορείς να αξιοποιήσεις την ενέργεια μέσα στην ημέρα.