Ίσως από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας είναι το πρωινό. Βασική προϋπόθεση για μια ισορροπημένη διατροφή και μια λεπτότερη σιλουέτα.

Οι ‘Άγγλοι το λένε “breakfast” ακριβώς γιατί το πρωινό είναι το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία (“break the fast”) της νύχτας και προσφέρει στον οργανισμό την γλυκόζη που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Σκεφτείτε λοιπόν σε τι σοκ έρχεται ο οργανισμός μας όταν “η μηχανή μας” το σώμα μας, έρχεται σε λειτουργία ,δηλαδή ξυπνάμε και δεν του παρέχουμε , μετά από τόσες ώρες νηστείας και εργασίας του, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να λειτουργήσει καλύτερα. Το σώμα μας είναι η πιο έξυπνη μηχανή που θα μπορούσε να υπάρχει, για να καταφέρει να επιβιώσει όταν εμείς δεν τις δίνουμε τα απαραίτητα καύσιμα (φαγητό) εκείνη θα αρχίσει να καεί λιγότερο. Αυτό σημαίνει χαμηλότερος μεταβολικός ρυθμός, χαμηλότερες καύσεις και ούτω καθεξής..

Έχουν γίνει πολλές μελέτες γύρω από το πρωινό και τη σημασία του. Όλες συμφωνούν ότι η κατανάλωση πρωινού στους ενήλικες και ειδικά στα παιδία, προσφέρει 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων στις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, το σωστό-υγιεινό πρωινό αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και μειώνει την όρεξη για μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού κατά την διάρκεια της μέρας.

Τι περιλαμβάνει όμως ένα υγιεινό πρωινό?

Δημητριακά ολικής άλεσης, όπως αρτοποιήματα ολικής άλεσης και δημητριακά ολικής άλεσης.

Πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως τυριά χαμηλών λιπαρών και αβγά.

Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Εναλλακτικά για αυτούς που δεν προτιμούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να καταναλώνουν γάλα σόγια ή αμυγδάλου ή οποιοδήποτε φυτικό γάλα επιθυμούν.

Φρέσκα φρούτα και οι χυμοί τους. Αυτά θα σου εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες υδατοδιαλυτών κυρίως βιταμινών, αλλά και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού μας εφοδιάζει με βιταμίνη C, που έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, κάποια φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα δαμάσκηνα, τα μούρα, τα σταφύλια και οι φράουλες. Αυτά μπορούν να καταναλώνονται είτε σε μορφή χυμού είτε ολόκληρα, να έχεις πάντα υπόψη ότι τα ολόκληρα φρούτα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό φυτικές ίνες.

Μερικές προτάσεις για πρωινό:

Πολλοί από εμάς έχουμε έντονους ρυθμούς καθημερινότητας με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε και να περιορίζουμε το πρωινό μας σε ένα καφέ στο δρόμο καθώς πάμε στη δουλεία. Παρακάτω θα γράψω μερικές προτάσεις για πρωινό και ίσως κάποιο να προσαρμόζεται στη δική σου καθημερινότητα.

  • Γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης και μία μερίδα φρούτου
  • Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά, κανέλα και μια κουταλιά του γλυκού μέλι
  •  Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μία φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και ντομάτα. Με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
  •  Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλί
  •  Ένα βραστό αυγό σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με αβοκάντο. Μαζί με μια μερίδα φρούτου
  • 3 ασπράδια αυγού χτυπημένα και 3 κουταλιές της σούπας βρώμη σε αντικολλητικό, με μέλι, κανέλα και μπανάνα. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με γάλα ή φυτικό γάλα.
  •  2 Φρυγανιές με ταχίνι και 1 μπανάνα σε φετούλες από πάνω. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με γάλα ή φυτικό γάλα.
  • Βρώμη μαγειρεμένη με γάλα χαμηλών λιπαρών, κανέλα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες
  • Smoothie με γάλα και φρούτα επιλογής.