Δεν βρίσκω λόγους να σου πω να μην το βάλεις στη διατροφή σου αφού το εξωτικό φρούτο, με την βουτυρένια γεύση, έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Μπορεί να το συναντήσεις σε σαλάτες, σε γλυκά, σε χυμούς, ποτά, αφού το αβοκάντο είναι καλόβολο και η γεύση του ταιριάζει σε πολλά πιάτα.
Δες παρακάτω τους λόγους που αξίζει να το εντάξεις στο πιάτο σου.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο! Περισσότερο και από την μπανάνα που όλοι μας γνωρίζουμε.
- Πλούσιο σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και Ω-3 λιπαρά που λειτουργούν σαν ασπίδα της καρδίας μας.
- Αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υψηλά ποσοστά σε λυκοπένιο και β-καροτένιο
- Πάρα πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β5, Κ, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο.
- Και όμως το αβοκάντο έχει και πρωτεΐνη κάνοντας τη διαφορά απ τα άλλα φρούτα αφού στα 100γρ έχει 2 γρ πρωτεΐνη και 18 από τα πιο απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας.
- Ένα μέτριο αβοκάντο έχει περίπου 320 θερμίδες.
Το αβοκάντο είναι χαρακτηρισμένο ως «παχυντικό» εξαιτίας των λιπαρών που έχει, που όμως έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες τα λιπαρά οξέα συμβάλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού.
Όπως όλες τις τροφές, έτσι και το αβοκάντο, πρέπει να το καταναλώνεις με μέτρο για να έχεις μόνο τα οφέλη του και όχι τις παραπάνω θερμίδες από την τακτική κατανάλωση. Αρκούν μόνο 30γρ για να έχεις όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες σε μόνο 45 θερμίδες.
Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το βούτυρο στο ψωμί σου ή τη μαγιονέζα στο σάντουιτς με λιωμένο αβοκάντο, βάλτο στη σαλάτα σου ή φτιάξε guacamole!
Αν καταναλώνεις το αβοκάντο σε σαλάτα, να το συνοδεύεις με πηγή φολικου οξεος ή βιταμίνης C, όπως είναι το λεμόνι, με σκοπό την πλήρη και ταχύτατη απορρόφηση του από τον οργανισμό.