Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι κυτταρίτιδα..
Η κυτταρίτιδα είναι ένα συχνό φαινόμενο και απασχολεί μεγάλο μέρος, συνήθως του γυναικείου πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους.
Πολλοί επιστήμονες έχουν προσεγγίσει τον ορισμό της, δίνοντας της κατά καιρούς διάφορες ονομασίες όπως «κυτταραλγία», «ινωσίτιδα» και άλλα, αλλά η ονομασία που κυριάρχησε είναι κυτταρίτιδα από τον αγγλικό όρο cellulite.
Κυτταρίτιδα ονομάζουμε την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματα του. Λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, αντί να καίει το λίπος, το στέλνει στα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έτσι, δημιουργούνται σωροί λίπους και νερού σε διάφορα σημεία του ιστού, που αυξάνουν σε όγκο και συμπιέζουν τα αγγεία. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η εικόνα του στα συγκεκριμένα σημεία μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας?

-Ορμονικές διαταραχές, κλιμακτήριος, εγκυμοσύνη, λοχεία, χρήση αντισυλληπτικών
-Κληρονομικότητα
-Η φυλή του ατόμου. Γυναίκες από μεσογειακές χώρες παρουσιάζουν περισσότερο ανεπτυγμένη λεκάνη και μέσο σωματικό ύψος που είναι μικρότερο από αυτά των γυναικών της Βόρειας Ευρώπης, φυλετικές διαφορές που είναι σημαντικές για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
-Παχυσαρκία
-Έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή
-Ανεξέλεγκτο άγχος
-Κακή διατροφή
-Αλκοόλ
-Δυσκοιλιότητα
-Τακούνια

Πως μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα διατροφικά?

Όπως συμπεραίνουμε και από την παραπάνω λίστα, η κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντική και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η θεραπεία της πρέπει να είναι συστηματική και απαιτεί χρόνο για να αποδώσει καρπούς. Μεγάλο ρόλο φυσικά παίζει η διατροφή και η σωματική άσκηση.
Όμως, συγκεκριμένη διατροφή που καταπολεμά αποκλειστικά την κυτταρίτιδα δεν υπάρχει. Κάθε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που έχει ως στόχο την σταδιακή απώλεια λίπους, βοηθάει στο να μειωθεί η κυτταρίτιδα.
Υπάρχουν τροφές και διατροφικές συνήθειες που, σύμφωνα με έρευνες, προτείνονται/αποφεύγονται για πρόληψη και αντιμετώπιση. Δες τον παρακάτω πίνακα

Do

Don’t

Πρωινό γεύμα, συχνά και μικρά γεύματα Ακατάστατα γεύματα, μεγάλες μερίδες σε λίγα γεύματα
Νερό Αλκοόλ
Φρούτα Λιπαρά φαγητά
Λαχανικά Ζάχαρη
Ψάρια Πολλά κόκκινα κρέατα
Σταθερό Βάρος Επιπλέον βάρος
Γυμναστική Καθιστική ζωή
Ωμό ελαιόλαδο Βούτυρο
Σωστά μελετημένες δίαιτες Δίαιτες αστραπή
Βιταμίνη Α Φάρμακα-Αντισυλληπτικά
Λίγα και σωστά λιπαρά

Fast food

 

Κάνοντας υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, κρατώντας σταθερό το σωματικό βάρος και διατηρώντας χαμηλά το σωματικό σου λίπος, σίγουρα θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο στην κυτταρίτιδα, αλλά και συνολικά στην υγεία την εμφάνιση και την διάθεση σου.